De commissie scouting stelt zich daarbij het volgende voor:

  • Scouten bij selectieteams en overige teams bij de jeugd van MSC.
  • Gesprekken voeren met trainers van jeugdteams over hun team, over individuele spelers en over het halen van eventuele versterkingen.
  • Stimuleren van prestatiegerichte voortgangsgesprekken tussen trainers en individuele spelers (en hun ouders).\
  • Samen met technische zaken erop toezien dat de uitgestippelde rode draad richting het benodigde voetballend vermogen voor MSC 1 door de trainers van de selectieteams wordt waargemaakt.
  • Scouten bij jeugdteams van clubs uit de omgeving van Meppel om spelers te interesseren voor het spelen bij MSC om geconstateerde tekortkomingen in selectieteams bij de jeugd te kunnen compenseren. Daarvoor is een goede analyse van de mogelijkheden van de eigen jeugd een belangrijke voorwaarde.
  • Gesprekken voeren met getalenteerde en gedreven spelers (en ouders) van clubs uit de omgeving van Meppel.
  • Scouten van jeugdtrainers bij andere verenigingen.
  • Samen met technische zaken komen tot een concept waarin duidelijk en transparant wordt aangegeven aan welke eisen spelers moeten voldoen om voor MSC 1 uit te kunnen komen. MSC bepaalt het spelconcept
  • De commissie onder leiding van Ger Boterman moet nog gevormd worden. Als het lukt zal de commissie bestaan uit spelers die zelf op eerste klas niveau of hoger bij de senioren hebben gevoetbald. Voor het einde van dit kalenderjaar komt de commissie met een werkplan.Waar gaat Scouting vooral naar kijken?

    Vooral naar handelingssnelheid!

    Bij alle balsporten is dit de doorslaggevende factor:

  • Een speler met handelingssnelheid paart dit aan een goede techniek. Hij/zij durft een pass te geven, hij/zij gebruikt meteen de juiste techniek om een pass te verwerken, etc.
  • Een speler met handelingssnelheid heeft spelinzicht. Hij/zij heeft de bal onder controle en heeft daardoor voldoende tijd om de juiste beslissingen te nemen. Hij/zij ziet meteen kansen op een goed vervolg en staat daarom op de goede plek om de bal aan te nemen. Hij/zij ziet meteen met welke techniek de bal richting de goal van de tegenstander moet worden verlengd, is dus kopsterk en trapsterk.
  • Een speler met handelingssnelheid heeft zelfvertrouwen en durft daarom de duels aan te gaan. Het zelfvertrouwen zorgt er voor dat elke handeling net iets beter wordt uitgevoerd.
  • Een speler met handelingssnelheid is een teamspeler. Hij/zij weet dat je teamgenoten nodig hebt om tot een goede prestatie te komen.
  • Hij/zij weet door training en het spelen van wedstrijden wat de sterke kanten van medespelers zijn en maakt daar optimaal gebruik van.
  • Een speler met handelingssnelheid wordt gedreven door vechtlust. Deze vechtlust zorgt er bij de ukkies al voor dat hij/zij vaak de bal afpakt van de tegenstander.Natuurlijk is elke speler niet bij alle onderdelen even sterk. Dit zorgt er dan ook voor dat spelers op bepaalde posities beter uit de verf komen en dat niet elk spelconcept geschikt is om individuele spelers optimaal te laten functioneren. Kijk maar naar het Nederlands elftal en de prestaties die de spelers voor hun club neerzetten.

    Een speler in opleiding heeft belang bij duidelijkheid: ik leer in de opleiding dingen, die ik straks in MSC 1 moet kunnen toepassen, ik speel wedstrijden op een manier die ook de speelwijze van MSC 1 benadert.

    Een voorbeeld:

    Een speler met wat minder spelinzicht kan zijn tekortkoming compenseren door vaker te trainen – vooral op techniek – en door hem steeds in hetzelfde stramien wedstrijden te laten spelen. Zijn handelingssnelheid is dan niet zichtbaar minder dan van de andere spelers en is daardoor van even groot belang voor het team en de teamprestatie.

    Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden om een speler waardevoller voor de teamprestatie te maken.