Benedict Sparenberg (26) verdedigt al acht seizoenen de kleuren van MSC, terwijl de jongere Sebastian (23) deze zomer de gevoelige overstap maakte van MSC naar Alcides. Zaterdag zouden de beide broers elkaar voor het eerst in hun carrière tegenkomen. Dan waren vriendschap en broederliefde voor negentig minuten even in de ijskast gezet. Door een blessure van Sebastian is dat nu niet het geval.
Al pratende kunnen de beide verdedigers van de twee clubs het niet eens worden wie de beste papieren heeft om de onderlinge strijd te winnen. “Maar in derby’s gelden ook andere regels,” zegt Benedict. “Het is een ambiance om van te smullen en je leeft er toch anders naartoe dan iedere andere wedstrijd. Er wordt wel gezegd dat de wedstrijden tussen MSC en Alcides de mooiste amateurderby van het Noorden is.” Beide clubs worden gekenmerkt door echte clubmensen. Zo heeft Ed van de Windt, elftalleider van MSC, het steevast over die geel-zwarten in plaats van over Alcides. Ook onder de supporters leeft de derby gigantisch. Ieder jaar worden er wel weer ludieke grappen uitgehaald en komen er spandoeken. tevoorschijn. “Plakkaten en vuurwerk is niet vreemd,” zegt Benedict. “De wedstrijd is wel eens tien minuten later begonnen omdat er zoveel troep op het veld lag. Het is mooi dat de wedstrijd al op zaterdagavond wordt gespeeld, dat brengt net even extra sfeer.”Ambitie
Sebastian is niet bang dat zijn gevoelige overstap hem de Kop van Jut heeft gemaakt bij de fans van MSC. “Dat verwacht ik niet. Ik heb alles heel open en transparant gespeeld en we zijn met respect uit elkaar gegaan. Ik was toe aan wat anders en heb uiteindelijk voor de ambitie van Alcides gekozen. Alcides is wellicht matig gestart in de competitie, maar wil altijd voor het kampioenschap spelen, daarom ben ik hier ook heen gegaan. Ik studeer geneeskunde en moet na de studie coschappen lopen. Ik had het idee dat ik moest veranderen en heb nu nog de tijd. Alcides gaf in gesprekken aan dat ze me graag wilden hebben.” Ook broer Benedict heeft even met een vertrek in zijn hoofd rondgelopen, maar koos uiteindelijk voor een langer verblijf bij MSC. “Er waren grote clubs geïnteresseerd en natuurlijk vlijt je dat, maar ik realiseerde me hoe goed ik het heb bij MSC. Dat werd in de gesprekken heel duidelijk. Ik ben dan ook blij dat ik nog steeds voor MSC mag voetballen.”
Beide spelers hebben al verschillende derby’s gespeeld. Toch rust er een vloek op de naam Sparenberg en het spelen van de derby. Vorig jaar was Benedict uitgeschakeld door een hamstringblessure en dit seizoen sukkelt Sebastian met een enkelkwetsuur. “De derby was het eerste wat door mijn hoofd schoot toen ik er tegen Longa werd uitgeschopt.Deze ga ik missen, maargelukkig heb ik de thuiswedstrijd nog.” Benedict weet wat zijn broer voelt. “Vorig jaar heb ik de wedstrijd gemist en dat vreet echt aan je. Je moet dan heel sterk zijn om toch niet te forceren en dat is best lastig. Gelukkig hebben we een Sparenburg-gen waardoor blessures nooit heel lang duren. Naar de derby toe vind ik het geen probleem dat de ziekenboeg van Alcides behoorlijk groot is, maar een blessure gun je natuurlijk niemand.”
Over wat de derby gaat brengen, blijven de voetballers discussieren. Uiteraard denken ze dat hun eigen team gaat winnen. “Het is een clash tussen twee verschillende stijlen,” meent Benedict. “Het 4-2-4 van ons met krachtvoetbal tegen het verzorgde 4-3-3 van Alcides. Daarnaast is het voor sommige jongens de eerste derby. Dan komt er wel wat op je af. De hele dag staat in het teken van die wedstrijd. Toch denk ik dat we winnen, 2-0.” “Ik ben ervan overtuigd dat wij winnen,” zegt Sebastian. “Het wordt 4-2 voor Alcides.’