Afgelopen weekend was de eerste ronde. In totaal gaat de prestigieuze verkiezing over 26 ronden, omdat Hoofdklassers 26 wedstrijden afwerken. Topklassers werken namelijk vier duels meer af. Alle deelnemende clubs hebben één of meerdere rapporteurs, die wekelijks maximaal zes punten mogen verdelen. De Gouden, Zilveren en Bronzen Bal leveren respectievelijk drie, twee of één punt op. Rapporteurs zijn niet verplicht zes punten te verdelen. Ze mogen bijvoorbeeld volstaan met een Gouden en Bronzen Bal. Twee of drie keer goud, zilver of brons is echter uitgesloten.

Pikant is dat rapporteurs soms de tegenstander beoordelen. Zo kreeg ACV zaterdag op de eerste speeldag van de nieuwe competitie bezoek van Harkemase Boys, dat met 2-0 ten onder ging. De Asser rapporteur Sander Crajé gaf de punten aan de Topklasse-degradant en namens Harkemase Boys liet Sybrand Grasdijk zijn licht schijnen op de thuisclub. In zijn ogen was Ashwin Manuhutu (foto) de beste ACV’er. ,,Hij had sterspeler Johnsen Bacuna van Harkemase Boys volledig in de tang. Bacuna werd maar niet gevaarlijk. Daarnaast was Manahutu ook aanvallend erg aanwezig”, stelde Grasdijk, die Eduard de Jonge Rosa twee punten gaf. Volgens de Harkemase Boys-vertegenwoordiger onderscheidde ook Bart Apotheker zich in positieve zin. Sander Crajé deelde geen Gouden Bal uit. Raymond Bolt haalde twee punten en de helft van die score pakte doelman Jacob de Vries.

Rapporteurs lichten toe

Tweenul.nl vraagt rapporteurs hun beoordeling kort toe te lichten. In dezelfde Hoofdklasse C eindigde Staphorst-VVOG in 3-3. Volgens rapporteur Albert van Dijk verdiende Roy Stroeve een Gouden Bal. ,,Goed afmaken van twee kansen in twee doelpunten”, aldus het Staphorster ‘jurylid’. Twee gave assists leverden Rob Mijnheer twee kostbare punten op. Ook Martijn Brakke (één punt) bewees zijn waarde.

Flevo Boys maakte WHC direct een illusie armer: 0-2. Rapporteur Albert Ligtenberg zag de van ASVD (Dronten) afkomstige Wesley de Klein een hoofdrol vertolken. ,,Op het middenveld ging hij steeds maar weer diep, pakte ballen af en ging voorop in de strijd”, concludeerde de waarnemer. Bij ONS Boso Sneek-Berkum (2-2) was oud-prof Sandor van der Heide met afstand de beste man van het veld. Dus: drie punten voor de Sneker stilist. Gijs Koopmans behoedde zijn ploeg Be Quick 1887 tegen MSC voor een achterstand. Uiteindelijk won de good-old zondag met 1-0. Vanuit Meppel ontving de keeper een Gouden Bal. Ook diverse andere keepers sleepten drie punten in de wacht.

Superstart WKE

Met 12 uit 4 kent zondagtopklasser WKE een superstart. Ditmaal dolf het JVC Cuijk van coach Hans Kraay jr. het onderspit. Bert Oldenburger is zowel een trotse waarnemend WKE-voorzitter als een doorgaans kritische rapporteur. Volgens hem verdiende doelman Diederik Bangma de Gouden Bal. Ook Erwink Buurmeijer (Zilver) en Gradus Hempenius (Brons) konden Oldenburger alleszins bekoren.

Aanstaande zaterdag en zondag volgt de tweede ronde van de Q&S Speler van het Jaar-verkiezing. Voor topamateurs zijn de Gouden, Zilveren en Bronzen Bal dit seizoen niet te versmaden.