Koning’s Technisch bedrijf is als sponsor verbonden aan MSC-Amslod. Koning TB is een puur Meppels, gevestigd aan de Eekhorstweg op het industrieterrein van Meppel Noord 2.  Onlangs werd de samenwerking tussen MSC-Amslod en KTB door Jacob Koning en Bart Kattenberg (lid commerciële commissie MSC) middels een handdruk en een bos bloemen bezegeld.

Al vier generaties lang wordt in Zuidwest-Drenthe gewerkt aan motoren en dan met name het reviseren ervan. Sinds 1952 zet KTB Koning zich in om motoren draaiend te houden. ‘Het bedrijf is opgericht door onze opa en overgrootvader’, vertelt Hendrik. Zijn broer Jacob vult hem aan. ‘In de Nieuwe Kerkstraat in het centrum van Meppel is het allemaal begonnen. In 1964 is het bedrijf verhuisd naar een nieuw en groter pand aan de Paradijsweg en later, in 1976 heeft pa het bedrijf overgenomen”. Hendrik vervolgt: “Langzaamaan zijn ze steeds verder uitgegroeid, dus blijkbaar deden ze het goed.” Op een klein uitstapje in Staphorst na, zit het bedrijf al jarenlang in Meppel.

Revisie

‘’Iedere motor die hier binnenkomt wordt eerst volledig gedemonteerd en gereinigd. Hierna worden alle componenten geïnspecteerd en machinaal bewerkt. Alle slijtageonderdelen worden bij ons standaard nieuw geplaatst en zo bouwen wij de motor uiteindelijk op tot een met fabrieksnieuw vergelijkbare motor’’, vertelt Jacob. Het bedrijf heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in grotere motoren, voor bijvoorbeeld landbouwvoertuigen, vrachtwagens, industrie maar met name in motoren voor de binnenvaart en marine. Defensie is momenteel een van onze grootste opdrachtgevers. Zo leverde Koning onlangs 3 Mercedes motoren aan de Marine voor de Ms.Zr. Mercuur en verzorgt al 5 jaar onderhoud en reparatie werk aan tal van Volvo-Penta motoren die gebruikt worden voor schepen in de strijd tegen anti-drugsterreur.

Duurzaam

Naast het reviseren van motoren is het Meppeler bedrijf al jaren zeer actief betrokken bij de ontwikkeling van innovatieve en duurzame oplossingen in de maritieme sector. In 2005 heeft Aart Koning in eigen beheer motoren ontwikkeld die ruimschoots onder de emissie- uitstooteisen zaten  die door de Europese Unie vereist waren. Hiermee was Koning het eerste bedrijf in Europa met goedgekeurde motoren en tevens marktleider in de Europese binnenvaart. ‘’Zulke innovaties kosten in eerste instantie veel geld, maar als bedrijf moet je blijven investeren om te kunnen groeien’’ aldus Hendrik Koning. Inmiddels zijn er al ruim 1700 KMD-motoren op de markt gezet. 

Export

Het bedrijf was tot midden jaren 70 voornamelijk actief in de regio, maar tegenwoordig heeft KTB Koning haar klanten verspreid over de wereld. Zo hebben ze bijvoorbeeld klanten in Dubai die hun motoren voor revisie naar Meppel sturen, gaan monteurs naar Bratislava voor onderhoud aan scheepsmotoren en testen ze tankmotoren voor Amerika. Voor de binnenvaart leveren wij onze motoren voornamelijk aan Duitsland, Oostenrijk en Oost-Europa. Lokaal zijn we niet zo actief als vroeger maar het sponsorschap van deze mooie club is een goed begin om ook de Meppeler bedrijven met ons te kunnen laten kennismaken.
 
Kwaliteit Nederland. Bekendheid motoren.

“We doen veel zaken in het buitenland, met name in de binnenvaart”, zegt Jacob. Het bedrijf drijft handel over de hele wereld, maar richt haar pijlen met name op Europa. ‘De echte export is pas gekomen sinds de laatste jaren”, valt Hendrik zijn broer bij. “Onze vader ging vroeger gewoon op pad met een folder en die ging de landbouwbedrijven langs, net over de grens bijvoorbeeld.” Ook Jacob weet dat: “Dan bouwde hij een netwerk op. Vooral die binnenvaart, dat is maar een kleine wereld, dus mensen praten met elkaar.” Komende jaren blijft het bedrijf zich richten op het buitenland, onder andere door het maken van een webshop, maar ook door de ontwikkeling van elektrische motoren voor de scheepvaart. “Maar dat is echt een langetermijnproject”, besluit Hendrik.

Koning Technisch Bedrijf is een merk-onafhankelijk, ‘’state-of-the-art’’ motoren revisiebedrijf. Ze zijn gespecialiseerd in de complete en gedeeltelijke revisie van diesel-, benzine- en gasmotoren. Omdat KONING TB al meer dan 65 jaar motoren reviseren, hebben zij een uitgebreide kennis van motoren en verschillende (toe)leveranciers, zodat men motoren van alle merken en voor alle doeleinden kunnen reviseren. Ook hebben zij de beschikking over een eigen testfaciliteit waar motoren tot ruim 900 kW worden proefgedraaid. Verder verzorgen ze service, onderhoud en reparaties in huis en/of op locatie over de gehele wereld. Voor dit doel heeft KTB eigen onderhoudstechnici, elk met volledig uitgeruste voertuigen om ter plaatse een volledige service te kunnen bieden.

Voor de Europese binnenvaart zijn ze fabrikant en leverancier van KMD-motoren. Deze motoren worden geleverd met het z.g. CCR fase 2-certificaat. De CCR2-motoren kunnen worden gebruikt als hoofdmotor, boegschroefmotor, pompmotor of generatormotor. Deze CCR2-motoren zijn gebaseerd op DAF-, Scania-, Mercedes- en MAN-motoren en zijn verkrijgbaar in het vermogensbereik van 250 tot 704 pk.

Naast fabrikant van KMD-motoren is KTB ook officieel dealer van Yuchai marine motoren voor de binnenvaart.