Onder het toeziend oog van maar liefst 17.500 toeschouwers heeft M.S.C.-Datell C1 op zaterdagavond 18 september deelgenomen aan het Wanadoo-spektakel in het Abe Lenstra-stadion. Dit alles vond plaats tijdens de rust van de eredivisiewedstrijd SC Heerenveen-NAC. Om het avontuur helemaal compleet te maken, wisten de Meppelers het spektakel nog te winnen ook.
Het Franse bedrijf Wanadoo organiseert dit spektakel in drie landen. Naast Nederland zijn dat Spanje en Frankrijk. SC Heerenveen mag bij acht thuiswedstrijden twee elftallen in de leeftijdscategorie 13 t/m 15 jaar uitnodigen om mee te doen aan deze Challenge. Het betreft een activiteit die dus in de rust plaatsvindt, waarbij twee teams het in drie onderdelen tegen elkaar opnemen en ze zoveel mogelijk doelpunten moeten maken. De Challenge in Nederland zal ook plaatsvinden bij AZ, FC Utrecht, Vitesse en NAC. Ook in Spanje (bij acht clubs) en in Frankrijk (bij 23 clubs) vindt het evenement plaats.
Het C1-team van M.S.C.-Datell was na een loting als één van de gelukkige clubs uit de bus gekomen en kreeg dus de eer deel te mogen nemen aan dit spektakel. Alle omliggende voetbalclubs die afgelopen seizoen gebruik hadden gemaakt van een door SC Heerenveen georganiseerde voetbalclinic maakten kans op deelname.
Tegenstander deze avond was vv Smilde ’94. Beide teams werden een uur voor aanvang van de wedstrijd ontvangen door de organisatie van het evenement. Er werd exact uitgelegd wat er van de jongens werd verwacht en waar ze zich allemaal aan dienden te houden. Beide teams hadden ruim van tevoren al een pakket thuisgestuurd gekregen, waarin werd aangegeven uit welke drie onderdelen de Challenge bestond en wat er allemaal aan voorwerk gedaan diende te worden. De afgelopen week werd er dus niet alleen getraind met het oog op de competitiewedstrijd van zaterdag, die overigens gewonnen werd met 4-0, maar ook met het oog op de Wanadoo Challenge.
Het evenement bestaat uit drie onderdelen: het nemen van vrije trappen, het afwerken op de goal vanuit de middencirkel (‘shoot out’) en het maken van goals vanuit een voorzet. Aangezien de jongens van beide teams alles perfect hadden voorbereid, liep alles zeer gesmeerd. De teams kregen speciale tenues van Wanadoo uitgereikt. Zo speelde M.S.C.-Datell in witte shirts met witte broeken en vv Smilde ’94 in rode shirts en witte broeken. Het zag er allemaal zeer professioneel uit. De spelers en begeleiding kregen vervolgens allemaal een tribunekaart en iedereen werd verzocht plaats te nemen op de voor hen gereserveerde plekken. Bij hoge uitzondering kreeg de clubfotograaf van M.S.C.-Datell (Kees Veelo) naast een tribunekaart ook een perskaart, zodat hij in de rust met de jongens het veld op mocht om enkele mooie plaatjes te schieten.
Een kwartier voor de rust werden de deelnemers door de organisatie opgehaald en stelden ze zich vervolgens in twee rijen op in de spelerstunnel. Toen de spelers van SC Heerenveen en NAC het veld hadden verlaten, was het de beurt aan de teams uit Meppel en Smilde het veld te betreden. Een onvergetelijk iets voor jochies van een jaar of 13/14. Doordat de junioren tijdens de uitleg goed hadden opgelet, verliep alles perfect en was er na de groepsfoto zelfs nog tijd over om een ereronde te lopen in het uitverkochte Abe Lenstra-stadion. Om het feest compleet te maken, won M.S.C.-Datell met 6-3 van Smilde. Niet alleen door goed werk van de veldspelers, maar ook door keeper Boris van C1.
Het evenement vindt nu nog zeven keer plaats bij SC Heerenveen. De ploeg met de meeste punten gaat uiteindelijk met de winnaars van de andere vier Nederlandse eredivisieclubs naar de grande finale in Frankrijk. Hier zal dan worden gestereden om de Europese Wanadoo Challenge-titel tegen de winnende clubteams van Spanje en Frankrijk.
Nadat de jongens weer hun plaats hadden ingenomen op de tribune, kwamen de verhalen los. Iedereen was ontzettend tevreden en de spelers maakten allemaal duidelijk dat ze alleen enorm nerveus waren toen ze in de spelerstunnel aan het wachten waren. Eenmaal op het veld beland, waren de zenuwen meteen weer weg.
Ook trainer Arnold Otten keek trots naar zijn jongens. “Een geweldige ervaring voor de jongens. Dit zullen ze waarschijnlijk nooit meer meemaken. Ik ben zeer, zeer tevreden.” Een mooi afscheid voor Arnold, aangezien hij per direct M.S.C.-Datell E1 zal gaan trainen en Bas Bijen in zijn eentje verder gaat bij M.S.C.-Datell C1.
M.S.C.-Datell is enorm trots op de jongens van C1 en feliciteert met name de elf jongens (Boris Trninic, René Koezen, Berry Mulder, Kor v.d. Meulen, Ramon Postma, Frank Kuurman, Roy Fleming, Haïtam Elhouzi, Mickael Boland, Fabian van ’t Zandt en Jason Muis) die echt aan de Challenge hebben deelgenomen met het fantastische resultaat.