Vaak wordt ons de vraag gesteld: Hoe gaat het eigenlijk met de club? Met een brede glimlach antwoorden wij dan dat het goed gaat met MSC! Dat we een dynamische vereniging zijn en dus daarmee aan veranderingen onderhevig. Regelmatig doet dat antwoord wenkbrauwen fronsen, maar wanneer wij uitleggen wat wij daarmee bedoelen, dan ontstaat er wel iets van begrip.

Natuurlijk heeft corona veel invloed gehad op onze vereniging. De afgelopen anderhalf jaar waren zwaar. Vooral voor onze spelende leden. Zij konden lange tijd niet doen wat zij graag wilden doen: voetballen. Nu corona meer en meer naar de achtergrond wordt gedreven, wordt steeds duidelijker zichtbaar hoe we als vereniging uit de coronacrisis zijn gekomen. Hebben we leden verloren? Ja! Hebben we vrijwilligers verloren? Ja!  Hebben we sponsors verloren? Ja! En ja, de binding met de vereniging heeft ook een knauw opgelopen. Maar zijn we op sterven na dood? Nee, dat allerminst. MSC leeft! Wie de club bezoekt ziet dat er zeven dag per week weer van alles gebeurt.

Vooralsnog heeft de keuze om met MSC de focus meer op zaterdag te leggen, de vereniging geen windeieren gelegd. Het aantal seniorenteams dat op die dag wedstrijden speelt, is gegroeid naar zes. Voeg daarbij het Vrouwenelftal en de twee JO19-teams die ook op zaterdagmiddag spelen, dan wordt snel duidelijk dat het dan een drukte van belang is op ons sportpark. Erg mooi is ook dat nu er door senioren bij MSC ook op zaterdag gespeeld wordt, veel spelers die ooit in de jeugd van MSC actief waren weer terugkeren bij de club. En met Erwin Stephan (prestatie) en Henk van Egten (recreatie zaterdag + zondag) in coördinator-rollen is er een duidelijke structuur neergezet. Wie vragen, opmerkingen, etc. heeft, kan zich bij één van deze mannen melden.

Corona heeft er voor gezorgd dat ons eerste elftal twee seizoenen kans op promotie heeft gemist. Helaas moeten we daardoor dit seizoen weer in de 5e klasse beginnen. Dat hadden we graag anders gezien, maar het is niet anders. De eerste selectie staat er goed op en heeft, eindelijk weer, een hoog MSC gehalte… Zo stonden er in de eerste competitiewedstrijd liefst zeven jongens binnen de lijnen die ooit in de Ukkies van Marius van Dijk voor het eerst kennismaakten met voetbal. En het niveau? Ja daar kunnen we alles van vinden. Met ons eigen niveau zit het wel goed. Daardoor gaat het natuurlijk voorkomen dat MSC veel te sterk is voor bepaalde tegenstanders. Dat zijn wij ook aan onze stand verplicht. Maar wij beloven u, er komen ook verenigingen die het ons heel erg moeilijk gaan maken. En met roemruchte clubs Alcides en vv Steenwijk in de competitie en derby’s tegen SVBS’77, Steenwijker Boys en Blokzijl, is er op voorhand niets beslist. Maar dat promotie dit seizoen een must is voor MSC 1 en dat dat ook het doel is, daar draaien we niet om heen! En het nieuwe MSC 2? Dat is duidelijk nog zoekende. Het elftal heeft nog geen eigen identiteit. Maar dat gaat zeker komen wanneer de routiniers de schouders eronder blijven zetten.

De jeugdafdeling van MSC bruist. Duidelijk te zien is dat er van alle kanten hard aan getrokken wordt om zowel kwantitatief als kwalitatief stappen te zetten. Ondertussen werpt de aanstelling van Marco de Grip als Hoofd Opleiding van MSC zijn vruchten af. Zowel op organisatorisch als technisch gebied zijn de veranderingen en verbeteringen zichtbaar. Gesteund door een actieve jeugdorganisatie onder leiding van Bart Kattenberg, worden elke week weer nieuwe stappen gezet. Een mooie ontwikkeling!

En dan de fusie. Hoe staat het daarmee? Nou het plan om FC Meppel, Alcides en MSC samen te voegen bevindt zich nog altijd in het beginstadium. Om even terug te gaan in de tijd. Dit voorjaar hebben wij (bestuur en leden van Alcides, FC Meppel en MSC) de bevindingen van de commissie Van Driel besproken. Deze groep van wijze mannen adviseerde na gedegen onderzoek in een uitgebreid rapport dat volgens hen een fusie de beste oplossing van samenwerking zou kunnen zijn. De leden van de drie verenigingen hebben het rapport destijds ook ingezien en er op (kunnen) gereageerd. Uiteindelijk is een grote meerderheid van de bij de ledenvergaderingen aanwezige leden (FC Meppel, Alcides en MSC vergaderden op hetzelfde moment) akkoord gegaan met het voorstel van de drie besturen om een nieuwe stap te zetten: het opstellen van een Plan van Aanpak richting fusie. Dat plan is nu bijna klaar en komt tijdens de ledenvergaderingen ergens in november weer op tafel.

U ziet het, er wordt met heel veel aandacht en deskundigheid gewerkt richting wellicht de ultieme vorm van samenwerking. Ondertussen blijven de drie verenigingen gewoon zelfstandig doorgaan op de ‘huidige’ weg. Dat betekent dat ieder een eigen plan heeft voor de komende jaren. En dat is ook niet erg. Niets doen is geen optie. Stilstand is immers achteruitgang. Daarom investeert MSC op dit moment volop in de jeugd en heeft het op prestatief niveau een ‘herstart’ gemaakt met als doel de komende jaren promotie. Dat staat allemaal los van een mogelijke fusie over enkele seizoenen. Voorlopig zijn we dus gewoon MSC zoals wij al 111 jaar zijn: een flexibele, ondernemende, spraakmakende, opportunistische, dynamische en vooral gastvrije vereniging.

Het bestuur van MSC