Hoogeveen en Meppel, de twee steden van Zuidwest-Drenthe. Staan ze écht met de rug naar elkaar toe, zoals wel wordt gezegd, of valt dat mee? Vijf weken lang trekt Dagblad van het Noorden de vergelijking tussen beide plaatsen. Wonen, werken, vrije tijd en voorzieningen – we zetten de verschillen én de overeenkomsten op een rijtje. In het Dagblad van het Noorden vandaag, maandag 22 november, komen twee mensen aan het woord die nadrukkelijk bij MSC zijn betrokken. Andres Hoogeveen, tegenwoordig speler van het eerste elftal van MSC en voorheen Hoogeveen, en Marco de Grip als oud-voetballer van MSC en Hoogeveen en nu assistent-trainer van de A-junioren van M.S.C.-Datell.

‘De supporters in Hoogeveen zijn veel fanatieker’
Is de voetbalcultuur in Hoogeveen anders dan die in Meppel? We stelden deze vraag aan Marco de Grip en Andrès Hoogeveen. De Grip speelde negen seizoenen in Hoogeveen. Hoogeveen woont in Hoogeveen, maar voetbalt in Meppel.
Marco de Grip was jarenlang een begrip in het noordelijke en oostelijke voetbal. De 37-jarige Meppeler voetbalde zelfs in het betaalde voetbal bij FC Zwolle en Heracles. Niet lang overigens, want naam maakte hij vooral in het amateurvoetbal bij MSC, Alcides, Achilles’94 in Assen, Zuidwolde en Hoogeveen. De lange, beweeglijke spits die overal en altijd scoorde speelde negen seizoenen bij de laatste club. Hij kijkt nog altijd met veel plezier terug op de mooiste periode uit zijn voetballeven. ”Hoogeveen had mij ook al in de jeugd gevolgd. Alles ademt daar voetbal uit. Het is volgens mij nog altijd een voetbalbolwerk. Ik heb er een fantastische tijd gehad.” Na een uitstapje in het betaalde voetbal keerde hij toch weer terug naar Hoogeveen. En niet in zijn woonplaats Meppel. ”Hoogeveen is mijn cluppie. Een bewuste keus. Qua voetbal is het allemaal een stap hoger dan in Meppel. De supporters in Hoogeveen zijn ook veel fanatieker. Bij de eerste training in het seizoen staan er altijd meer dan honderd mensen langs het veld. Dat zie ik in Meppel nog niet gebeuren.” Toch peinst De Grip er niet over om naar Hoogeveen te gaan verhuizen. ”Nee, ik heb er gewerkt en het is een prima plaats. Bijvoorbeeld om te winkelen of vrienden te bezoeken, maar Meppel is veel gezelliger. Vergelijk de Pulledagen maar met de Donderdag Meppeldagen.”
Andrès Hoogeveen (31) uit Hoogeveen voetbalt in Meppel en heeft een vriendin uit Heerenveen. Hij moet wel eens lachen om deze opsomming. ”Ja, ik kan er ook niets anders van maken.” De oud-speler van de vv Hoogeveen voetbalt inmiddels voor het derde seizoen bij MSC en heeft het er reuze naar zijn zin. ”Ik wilde wat minder trainen en toch op niveau blijven voetballen”, verduidelijkt hij zijn overgang van Hoogeveen naar de Meppeler Sport Club. ”MSC is een prima vereniging, hoewel ik wel het idee heb, dat er bij mijn oude vereniging wat meer gewoon volk rond loopt. Aan veel dingen is te merken, dat MSC vroeger een club van de Meppeler middenstand was. Hoogeveen is veel meer een volksclub.”
Spijt van zijn overgang heeft hij niet. ”Bij MSC ging het vorig jaar een stukje minder, maar het eind was geweldig met een periodetitel. Dit jaar komt het ook wel weer goed. Voor een voetballer ben ik al op leeftijd, dus voor een hoofdklasser ben ik niet meer in beeld.”
Hoogeveen piekert er niet over om in Meppel te gaan wonen. ”Mijn vriendin en ik werken in Hoogeveen en we wonen er prima. Meppel is wel gezelliger dan Hoogeveen. Het centrum is compacter en de sfeer in het uitgaansleven is gemoedelijk. Dat ervaar ik zelf als we uitgaan in Meppel met de jongens van MSC.” Als absolute blikvanger heeft Hoogeveen met De Tamboer een streepje voor, vindt hij. ”Daar komen mensen van heinde en verre toch voor naar Hoogeveen. Daar kan schouwburg Ogterop in Meppel niet tegen op.”

Tekst overgenomen uit het Dagblad van het Noorden