Ondanks barre weersomstandigheden stonden gisteren en vandaag tientallen enthousiaste jeugdvoetballertjes op het veld van MSC in Meppel. Ze namen deel aan de KNVB voetbaltweedaagse, een initiatief van de KNVB om jeugdspelertjes ook in de herfstvakantie aan het voetballen te houden. Onder leiding van een aantal ervaren jeugdtrainers en een groep CIOS studenten zetten de D- en E- pupillen hun beste beentje voor.
De KNVB organiseert de voetbaltweedaagse dit jaar voor het eerst. Behalve in Meppel wordt ook in Assen en bij SVBO uit Barger-Oosterveld gevoetbald. Het evenement is een aanvulling op de voetbalkampen die de KNVB in de zomer door het hele land organiseert.
De leiding in Meppel is in handen van Eddy Kuik, die de regio Steenwijk onder zijn hoede heeft. Hij legt uit wat de achterliggende gedachte van de KNVB is: ‘Bij veel clubs liggen de voetbalactiviteiten voor de jongste jeugd in de vakantie stil, maar wij vinden dat juist het moment waarop er lekker gevoetbald moet worden. Daarom willen we met deze tweedaagse de clubs motiveren om ook in de herfstvakantie voetbalactiviteiten voor de jeugd te organiseren’.
Het idee van de KNVB leidde in Meppel in ieder geval tot een groot succes. De animo van de jonge sporters voor de tweedaagse was uitstekend. Kuik: ‘Bij veertig deelnemers of meer lieten we het evenement doorgaan en dat aantal hebben we ruimschoots gehaald. De deelnemers komen van allerlei clubs uit de regio en zijn dolenthousiast. Het enige wat niet meezit zijn de weersomstandigheden’.
Maar de herfstachtige taferelen leken de voetballertjes niet te deren. Vol enthousiasme werden regen en wind getrotseerd. Trainingen, oefenwedstrijdjes en toernooitjes volgden elkaar in hoog tempo op en ieder kind deed zijn uiterste best om zijn team als winnaar naar voren te laten komen. De welverdiende pauzes tussen de oefeningen namen de kinderen maar voor lief. Want zodra er weer gevoetbald mocht worden stormden de voetballers luid jubelend het veld weer op.
Daar werden elk team begeleid door één of meerdere trainers. Onder hen bevonden zich jeugdtrainers van MSC en ook een aantal CIOS-studenten uit Heerenveen. Kuik: ‘Naast het plezier in voetbal willen we ook graag dat er wat geleerd wordt. Daarom hebben we een aantal uitstekende begeleiders voor de verschillende teams. Bovendien is het voor de CIOS studenten ook een zeer goede studie-ervaring. We kunnen dus wel spreken van een win-win situatie’.
De jeugdspelers waren in ieder geval allemaal winnaars. Naast twee dagen vol voetbalplezier gingen de deelnemers allemaal naar huis met een mooi aandenken aan de tweedaagse. ‘De deelnemers waren enorm enthousiast en het is dan ook een behoorlijk succes geworden. Misschien dat de KNVB in de toekomst deze activiteiten over kan dragen aan de clubs zelf, zodat er ook in de herfstvakantie volop gevoetbald wordt. Want voetballen leer je door het zo vaak mogelijk te doen’, aldus Kuik.

(Tekst: www.meppelercourant.nl)

Kijk voor meer foto’s van de KNVB Voetbaltweedaagse in de Fotogalerij op de MSC-site.