Wessel Busscher geeft zaterdag met zijn goal het startsein voor een puike middag voor Steenwijk. MSC krijgt uiteindelijk met 4-1 klop, waardoor de eerste tik in de promotiestrijd in de 5e klasse wordt uitgedeeld.

„We hebben als team hard gewerkt. Dan zie je dat je ver kunt komen”, zegt Busscher na afloop tussen neus en lippen door. En dat is nu juist het verschil tussen Steenwijk en MSC op deze zaterdag. Voetballend gezien doen beide ploegen weinig voor elkaar onder, maar de cohesie bij de thuisploeg is stukken beter. De Meppelers vallen te veel op met onderlinge irritaties en dat ziet ook voorzitter Arjan Jonkers vanaf de zijlijn. „Houd eens op met zeiken. Ga eens voetballen!”, brult hij op slag van rust. 

Op dat moment leidt Steenwijk met 1-0 door een doelpunt van Busscher en daarmee is het gezien de kansen genadig. In de beginfase mist Brian van Meerwijk namelijk een penalty na een handsbal van Tim Veenema en kort voor de brul van Jonkers onderscheidt MSC-doelman Marc Holterman zich opnieuw door een inzet van Busscher te pareren. Na de pauze komt MSC binnen het kwartier goed weg bij kansen voor Daimen Muller. „Als we wat zorgvuldiger waren geweest, dan had het voor ons niet zo moeilijk hoeven te worden”, aldus Busscher.

Want MSC knokt zich terug in de wedstrijd, al heeft het voor de gelijkmaker wel een strafschop nodig. De 1-1 van Bjorn Lefferts wordt echter snel uitgewist door Robert van der Leij, die even later vanaf de stip faalt. In de slotfase loopt Steenwijk alsnog uit door treffers van invaller Winchell Keus en Muller. Eind goed, al goed, al blijven de twee gemiste pingels wel even hangen.

„Dinsdag op de training maar even flink oefenen”, lacht Busscher. ,,Waarom ik niet achter de bal ging staan? Nou, degene die mist, komt onderaan de lijst te staan. In die regionen ben ik momenteel terug te vinden. Maar ik denk dat ik nu langzaam weer naar boven kan gaan kijken. En als team doen we dat ook. We willen dit seizoen meedoen om de bovenste plekken. Eigenlijk moeten we zo snel mogelijk uit deze vijfde klasse zien te komen. Met zes uit twee is de start in ieder geval perfect. MSC moet in de achtervolging.”

Busscher moet het tegenwoordig op de velden zonder zijn gestopte broers Willem en Klaas stellen. Een gemis, maar aan de andere kant ziet de aanvoerder van Steenwijk ook wel voordelen. ,,We waren altijd vrij kritisch naar elkaar en daardoor konden we ook weleens botsen. Ik heb nu binnen de ploeg meer verantwoordelijkheid en ik denk dat dat goed is voor mijn ontwikkeling. Ik moet meer de leiding gaan nemen.”

Bij MSC ontbreekt er zo’n type, in ieder geval tegen Steenwijk. Voorzitter Jonkers verlaat kort voor het laatste fluitsignaal met gebogen hoofd het sportpark. Vorige week afgetekend met 7-0 winnen van Blokzijl en nu met 4-1 de bietenbrug op. Daar heeft ook hij even geen woorden voor.

Tekst: De Stentor/Martijn Visscher

Foto: De Stentor/Wilbert Bijzitter