Op woensdag 16 maart vond de officiële aftrap plaats van het zogenaamde Ukkievoetbal, een primeur in Meppel. M.S.C.-Datell, een club waar de jeugd een zeer belangrijke rol speelt, start namelijk als eerste voetbalvereniging in Meppel met dit initiatief voor kinderen van 4 en 5 jaar oud. Bij het Ukkievoetbal krijgen kinderen al in een vroeg stadium de kans om kennis te maken met het spelletje voetbal. Het samen spelen en plezier maken staat natuurlijk voorop. De 12 Ukkies die zich voor de cursus hebben opgegeven, genoten op deze prachtige lentedag met volle teugen.
De trainingen staan onder leiding van Marius van Dijk. Over de precieze invulling en de gedachten achter het idee Ukkvievoetbal zegt Marius het volgende: “Bij Ukkievoetbal gaat het in principe om het ‘de baas worden over de bal’. Dit doe je bijvoorbeeld met spelletjes als dribbelen met de bal en op fluitsignaal op de bal gaan zitten, tikkertje waarbij iedereen een bal heeft behalve degene die de tikker is, overlopertje wat ongeveer net zo werkt maar nu moeten de kinderen een denkbeeldige straat oversteken en het kegelspel waarbij alle spelers een bal hebben en op fluitsignaal zoveel mogelijk pionnen moeten omschieten.”
Maar uiteraard draait het niet enkel en alleen maar om reactievermogen en balbehandeling. “Een ander belangrijk element is het mikken. Ik leer ze aan om met de binnenkant van de schoen te leren mikken en richten. Twee spelers staan daarbij tegenover elkaar en proberen vervolgens om de beurt elkaars pilon om te schieten. Daarnaast is het ver schieten een ander element. Door een pilon te plaatsen op het punt waar het verste schot is terechtgekomen, maak je dit onderdeel zeer uitdagend voor de kinderen.”
Dat Marius ook buitengewoon creatief is, blijkt wel uit het feit hoe hij bepaalde spelletjes bedenkt. “Ik probeer de bekende kleuterspelletjes in het element voetbal te verweven. Zo kun je van een stoelendans heel simpel een ballendans maken of je trekt twee lijnen en maak je op deze manier een denkbeeldige sloot waar de bal overheen geschoten moeten worden.”
Marius is over de eerste training buitengewoon tevreden. “Alles verliep perfect deze dag. Naast het prachtige weer was het voor mij een genot om deze enthousiaste kinderen te mogen trainen. Ze hebben uiteraard totaal geen ervaring, maar dat is voor mij juist alleen maar goed. Op die manier kan ik ze alles nog aanleren en kan ik ze van allerlei adviezen voorzien. Maar wat voor de kinderen in deze leeftijdscategorie het allerbelangrijkste is, is natuurlijk dat ze plezier hebben in het voetbalspelletje. En dat bleek vandaag zeer zeker. Sommige kids speet het dat het uurtje alweer voorbij was. Ik kijk echt alweer uit naar de eerstvolgende training. Dan zal ik de vandaag aangeleerde elementen gaan herhalen en één nieuw technisch element gaan oefenen. Je moet ze niet te snel teveel willen aanleren, want dan raken deze beginners totaal de weg kwijt en dat is wel het laatste wat we willen.”
De trainingen vinden plaats op de woensdagmiddagen van 16.00 uur tot 17.00 uur op het hoofdveld van M.S.C.-Datell. De kantine is tijdens de trainingen altijd geopend. Xandra de Vos is hier te vinden voor het beantwoorden van vragen van de ouders en Ukkies. De cursus duurt in eerste instantie zes weken en zal na de zomervakantie een vervolg krijgen.
Begin april viert M.S.C.-Datell haar 95-jarig jubileum. De jongste jeugd van de vereniging, de E- en F-pupillen, viert dit door het houden van een feestelijk straatvoetbaltoernooi op het Kerkplein in Meppel op zaterdag 9 april. Ook de Ukkies mogen dan hun kunsten aan de Meppeler bevolking vertonen door een onderling toernooitje te spelen. Dat zal waarschijnlijk een onvergetelijke ervaring worden.
Uiteraard is eenieder van harte welkom de Ukkies te aanschouwen bij zowel de trainingen als het toernooi op 9 april. Iedereen is van harte welkom.