Al meer dan een eeuw Sportief & Spraakmakend
Realisatie
door:
Interwijs B.V.

Voetbalzaken Jeugd

»»Voetbalzaken Jeugd
Voetbalzaken Jeugd2018-02-07T11:42:30+00:00

Jeugdspelers en ouders/verzorgers kunnen contact opnemen met de trainers en leiders via de groepsapp en natuurlijk ook via de 06-nummers, die in het overzicht ‘Trainers/leiders 2017-2018’ zijn opgenomen.

Jeugdspelers en ouders/verzorgers die in het algemeen iets te vragen of te melden hebben, kunnen contact opnemen met de coördinatoren:

Coördinator Categorie 06-nummer E-mailadres
Ron Hogervorst MO13 en MO15 06-50667622 hogervorst.ron@gmail.com
Marius Van Dijk Ukkies, JO8, JO9 06-48804746 marius.van.dijk@hotmail.com
Ellen Voorstok JO11 06-25448283 w.r.voorstok@kpnmail.nl
Roel Kalsbeek JO13 06-20410076 kalsbeek49@planet.nl
René Van der Steeg JO15, JO17, JO19 06-53172264 rene.vandersteeg@eppa.nl
Erwin Stephan JO17, JO19 06-81439088 erwin@drukkerij-vandijk.nl

 

Organisatie wedstrijddagen, toernooien, activiteiten, etc.:  Henk Niestijl, vrijwilligers@mscmeppel.nl.

Wedstrijdsecretaris en scheidsrechterszaken:

Klaas Drenth: 06-11422860 of wedstrijdsecretaris@mscmeppel.nl

Informatie over de jeugd(opleiding) en het indelen

De leidraad bij het begeleiden van de jeugd bij MSC is het Technisch Plan Jeugdvoetbal. Trainers kunnen hierin lezen hoe ze training moeten geven en hoe ze moeten coachen, het Plan geeft richtlijnen voor een opbouw van het voetballend vermogen van de jongste jeugd tot en met de JO19, het wordt ook wel de rode draad genoemd.

Een klein onderdeel van dit TPJ zorgt dikwijls voor enige commotie, het geeft richtlijnen voor het samenstellen van de teams voor het nieuwe seizoen. Het is elk jaar weer een spannend moment voor zowel jeugdleden als ouders/verzorgers om de definitieve indeling te zien.

Bij het indelen begint het TPJ t.a.v. dit onderdeel met een aantal algemene uitgangspunten:

  1. De opleiding staat centraal, het leveren van prestaties komt na de opleiding.
  2. Maak het individu niet ondergeschikt aan het collectief.
  3. Ben je goed genoeg dan ben je oud genoeg.

Dit betekent dat allereerst bij het indelen wordt gekeken naar de individuele ontwikkeling van de jeugdspeler: waar heeft hij of zij het meeste baat bij. Dit kan dus betekenen dat als een goede speler ingedeeld wordt bij een team in een hogere leeftijdscategorie, het team in zijn eigen leeftijdscategorie wordt benadeeld en wellicht niet zo hoog op de ranglijst zal eindigen als met de goede speler erbij. Omgekeerd kan het ook raadzaam zijn om een jeugdspeler langer in een bepaalde leeftijdscategorie te laten uitkomen, er wordt dan dispensatie aangevraagd. Dit alles gebeurt natuurlijk in goed overleg met de betreffende jeugdspelers en hun ouders.

Een ander uitgangspunt bij de indeling is dat de beste spelers van een leeftijdscategorie – of het nu een eerste jaars of een tweede jaars betreft – ingedeeld worden bij het hoogst spelende prestatieteam. Ook bij dit uitgangspunt maken de algemene richtlijnen het mogelijk om van dit principe af te wijken. Het komt voor dat bijvoorbeeld een hele goede eerste jaars er niet bij gebaat is om voor het hoogst spelende team uit te moeten komen. Voor verdere richtlijnen: zie het TPJ.

Indelen is bij MSC en overigens bij alle voetbalclubs geen gemakkelijke opgave. Het indelen gebeurt volgens een zorgvuldige procedure:

  1. Drie keer per seizoen geven trainers en leiders informatie over het voetballend vermogen van de spe(e)lers(sters) van hun teams door aan de interne scouts.
  2. De interne scouts bezoeken zoveel mogelijk trainingen en wedstrijden en nemen bij hun eigen observatie de bevindingen van de trainers en leiders mee.
  3. Trainers en leiders kunnen hun eigen spe(e)lers(sters) heel goed beoordelen. Maar weten vaak heel weinig van de ontwikkeling van spel(e)lers(sters) van de andere teams in dezelfde leeftijdscategorie. De interne scouts krijgen gaandeweg het lopende seizoen een steeds reëler beeld van de hele leeftijdscategorie.
  4. Eind maart presenteren de interne scouts in 2 bijeenkomsten voorgezeten door de coördinatoren hun bevindingen aan de trainers en eventueel leiders en komen met een voorlopige indeling.
  5. De opmerkingen gemaakt door de trainers en leiders bij punt 4 worden in april en mei door de interne scouts bij trainingen en wedstrijden nader geëvalueerd en de interne scouts komen eind mei met een definitieve voordracht.
  6. De punten 1 t/m 5 zijn vooral van belang voor de jeugdleden, die uit zullen komen voor de prestatieteams in hun leeftijdscategorie. Bij de overige teams speelt het sociale aspect een hele belangrijke rol bij het samenstellen van de teams. Het kan dus voor komen dat een speler van bijvoorbeeld JO13-5 beter voetbalt dan een speler van JO13-4.

De Interne Scouts zijn:

Jan Brand, Evert Zwiers, Erwin Stephan en André Botter.

Sponsors
Meld je aan voor de MSC Nieuwsbrief: