Na eerst nog in dienst te zijn geweest bij kapper Kistjes in de Weerdstraat en later bij kapper Remmelt Schuring op het Prinsenplein, begon Joop Hemme in 1957 zijn eigen kapperszaak aan het Zuideinde naast schouwburg Ogterop. En wie bij Joop in de kappersstoel terecht kwam, was nog niet zomaar klaar. Met zijn verhalen wist de aimabele, maar zeker ook nieuwsgierige kapper te boeien. Joop wist alles. Legendarisch zijn de verhalen van klanten die de zaak niet uitkwamen voordat ze een lot van de jeugdverloting van MSC hadden gekocht. ‘Als mensen bij mij in de stoel zaten om geschoren en gefrictioneerd te worden, dan zette ik ze het mes op de keel en dan wilden ze wel loten kopen’, bekende de kapper ooit met een glimlach.
Na vijfendertig jaar hield de bekende herenkapper het in 1992 voor gezien en legde hij zich toe op zijn grote passie: het verzamelen en archiveren van de geschiedenis van zijn voetbalvereniging MSC. Joop was zelf geen groot voetballer, maar wel op vele andere fronten actief voor MSC. Zo nam hij naast zijn rollen bij de katholieke toneelclub Internos, deel aan het MSC-toneel en trad hij ook op in de bekende MSC-revues. Verder was hij jaren penningmeester van de supportersvereniging en was hij in die rol in 1970 ook verantwoordelijk voor het in het leven roepen van de onderscheiding Gouden Voetballer, de voorganger van de Gouden MSC Speld. De onderscheiding werd uitgereikt aan iemand die zich op een of andere manier bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor MSC. Zelf ontving Hemme de onderscheiding in 1981. Voor zijn vele verdiensten voor de Meppeler Sport Club werd Joop Hemme in 1991 benoemd tot Lid van Verdienste van de vereniging. 
Maar het meest bekend is Joop natuurlijk vanwege zijn werk voor het MSC-archief. Alles, maar dan ook werkelijk alles dat ook maar een beetje historische waarde zou kunnen hebben voor het archief werd door hem ook daadwerkelijk bewaard. En vaak drie dubbel. Dubbel in het MSC-archief en ook nog in zijn persoonlijke archief. Zonder het werk van Joop Hemme had MSC nooit en te nimmer twee prachtige jubileumboeken kunnen uitgeven waarin zeer gedetailleerd verhaald kon worden over de rijke geschiedenis van de vereniging. MSC mag Joop ontzettend dankbaar zijn voor het werk dat hij als archivaris heeft verricht. Veel verenigingen zijn ontzettend jaloers op de vele informatie die over de vereniging MSC bewaard is gebleven. Bij zijn afscheid in 2006 als verenigingsarchivaris volgde zelfs de benoeming tot Erelid. 
De laatste jaren liet de gezondheid Joop in de steek. Toch was hij nog met regelmaat te vinden op sportpark Ezinge. Hij werd dan van huis opgehaald om een wedstrijd van het eerste elftal bij te wonen. Ook was hij tot eind vorig jaar nog vaak met de bezem in de hand te vinden op het plein voor schouwburg Ogterop. De rommel die daar achter werd gelaten, was hem een doorn in het oog. Joop zorgde er dan ook persoonlijk voor dat het afval terecht kwam op de plaats waar het hoorde: de vuilnisbak. Zijn laatste maanden bracht Joop Hemme door in verpleeghuis De Schiphorst. Daar overleed hij vorige week dinsdag.
De crematieplechtigheid van Joop heeft vandaag in besloten kring plaatsgevonden.
 
Op verzoek van de familie staat MSC komend weekeinde stil bij het overlijden van Erelid Joop Hemme. Tot en met zondag hangt de MSC-vlag halfstok. De thuisspelende standaardteams spelen zaterdag en zondag met rouwbanden en ook MSC E1 dat uitspeelt draagt rouwbanden. Verder wordt voor aanvang van de wedstrijden van deze teams een minuut stilte in acht genomen.