Het is een mooie eerste stap voor de voetballertjes, maar de overgang van de Bengels, Ukkies of Kabouters naar de F-pupillen wordt vaak nog als erg groot ervaren. De veldafmetingen en de competitie-indeling zorgen ervoor dat de jongste pupillen op de zaterdag weinig aan bod komen. Het aantal balcontacten is gering en de fysieke verschillen met oudere F-pupillen groot.

4-tegen-4

Om deze leeftijdscategorie (6-jarigen) voetbaltechnisch meer te kunnen bieden is een interne 4-tegen-4-competitie een alternatief. De kinderen komen door het kleinere veld en een minder aantal spelers op het veld veel vaker aan de bal. Daardoor maken ze meer voetbalmomenten mee. Naast de voetbaltechnische ontwikkeling van de kinderen biedt de 4-tegen-4-competitie ook voor de vereniging voordelen. Er wordt minder gereisd, de kinderen spelen altijd op het eigen sportpark en er is minder begeleiding van scheidsrechters, trainers en/of leiders nodig. Daarnaast kunnen de clubs zelf de indeling van de teams bepalen. Hierdoor nemen de kinderen het in evenwichtige ploegen tegen elkaar op.

Voorbeeld

Met de Meppeler Minidivisie willen MSC, FC Meppel en Alcides de doorstroming naar de F-pupillen verbeteren. Voor veel verenigingen kan de Meppeler Minidivisie een voorbeeld zijn om de jeugdopleiding in kwaliteit en kwantiteit verder uit  te bouwen. De beginnende kneepjes van het voetbalspel worden stap voor stap bijgebracht aan de mini-pupillen. Niet alleen leren ze spelenderwijs omgaan met de bal, maar ook leren de kinderen goed om te gaan met elkaar, zoals dat bij een teamsport hoort. De spelers leren respect voor elkaar en voor de tegenstander op te brengen.

Ondersteuning

Vanuit het gezamenlijke project Welpenvoetbal van ING en de KNVB heeft projectmedewerker Eddy Kuik de Meppeler clubs begeleid en ondersteund. Samenwerking stond hierbij centraal. Door de handen ineen te slaan met andere verenigingen uit de regio wordt het mogelijk om dichtbij huis toernooitjes te spelen, waarbij plezier en ontwikkeling hand in hand gaan. Door deze toernooitjes ervaren de mini-pupillen hoe het is om een ‘uitwedstrijd’ te spelen, terwijl de reistijden minimaal blijven. Ook kunnen zaken zoals inhoud, organisatie en omgang rondom de mini-pupillen gezamenlijk door de betrokken verenigingen worden opgepakt.