MSC won zondagmiddag voor 2500 toeschouwers afgetekend met 4-0 de stadsderby tegen Alcides. Het was de grootste uitslag uit de geschiedenis tussen beide ploegen. Het werd nooit echt een wedstrijd. Daarvoor was de tegenstand van de kant van Alcides te gering. ‘Zij brachten te weinig strijd om het ons moeilijk te maken’, liet een uiterst tevreden MSC-trainer Meindertsma weten. Zijn collega Berry Zandink van Alcides was helder in zijn analyse. ‘MSC is simpel genoeg veel verder dan wij. Wij misten op beslissende momenten de slimheid en meedogenloosheid. De uitslag viel iets te hoog uit, de winst was meer dan terecht’. Voor MSC scoorden Jeroen Kleene (2x), Matthijs Kool en Jan Jonker.De wedstrijd begon met een indrukwekkende vertoning van medeleven met de families Knoop en Maas tijdens een minuut stilte ter nagedachtenis aan Nicole Knoop.
Op voorhand ging MSC als favoriet van start. De formatie van trainer Peter Meindertsma toonde de afgelopen weken aan in vorm te zijn, terwijl Alcides boven zijn stand leefde. Daarnaast kon MSC over een praktisch fitte selectie beschikken. Alleen Johnny Venema ontbreekt tot aan de winterstop. Voor Alcides-trainer Berry Zandink was het puzzelen geblazen. Na het wegvallen van Jeroen Vriend en Lodewijk de Vries wegens blessures vielen ook nog door ziekte Martin Jansen en Ibrahim Camara af. In de 23e minuut kreeg Alcides opnieuw een tegenslag te verwerken, doordat Ferry Reijs met een blessure van het veld moest, waardoor de geel-zwarten een aanspeelpunt voorin misten. Henk Kleene werd zijn vervanger. Wilco Niemer die de komende zes weken wegens een achillespeesblessure rust moest nemen, wilde de derby per se meemaken, gaf alles, maar kon ook niet verhinderen dat een bij vlagen soeverein spelend MSC een eclatante overwinning boekte.
Andres Hoogeveen bij MSC en Lodewijk Wolters van Alcides behoorden tot de uitblinkers in een wedstrijd, die niet echt een wedstrijd werd. Daar was het krachtsverschil te groot voor. Alleen in het begin deed Alcides nog mee, maar geleidelijk aan nam MSC het heft in handen. De sterk keepende Danny van der Vegt stond een vroege MSC-voorsprong in de weg en redde op inzetten van Andres Hoogeveen en Jan Jonker. MSC ging de wedstrijd vanaf het moment dat Ferry Reijs wegviel helemaal naar zijn hand zetten, heerste op het middenveld en gaf achterin weinig ruimte weg. De voorsprong in de 32e minuut was dan ook volkomen verdiend, al zag het er verdedigend bij Alcides niet goed uit. De voorzet van Arnold Otten bereikte de geheel vrij inkomende Jeroen Kleene, die attent het leer binnen knikte. Alcides kwam niet over die dreun heen. De ploeg kwam duidelijk felheid en scherpte te kort en dat stoorde trainer Berry Zandink nog het meest. ‘Wij gaven een paar treffers wel wat al te gemakkelijk weg door veel te slap te verdedigen’.

In het tweede bedrijf was de wedstrijd in wezen al na 50 minuten gespeeld. Achterin werd niet rigoureus gedekt, waardoor de vrij opkomende Jan Jonker kon passen op Matthijs Kool, die het karwei koel afmaakte. Alcides probeerde door wat extra mankracht naar voren te sturen de aansluitingstreffer te forceren, maar slaagde er niet in er nog een echte wedstrijd van te maken. Al had in de 70e minuut Wilco Niemer pech dat zijn geplaatste kopbal buiten bereik van doelman Erik Pomper tegen de lat vloog. MSC liet zich iets terugzakken en ging nu op de counter spelen, waarvoor het alle ruimte kreeg. Trainer Zandink wisselde Dennis Visser voor Jeroen Vriend, in principe een noodoplossing, omdat de lange verdediger verre van topfit is. Vriend werd naar voren gedirigeerd, maar kon weinig potten breken.

MSC kreeg alle ruimte voorin en de meeste aanvallen werden opgezet via de snelle Herre Huberts. Bij Alcides vielen achterin steeds meer gaten. MSC profiteerde er bekwaam van door in de laatste tien minuten de score nog verder uit te bouwen. Jan Jonker zorgde voor 3-0 en in de 82e minuut had de goed spelende Jeroen Kleene het genoegen zijn tweede treffer tegen zijn oude club te scoren.

‘Wij waren enorm kwetsbaar,’ vond Alcides-trainer Zandink. ‘Er zat ook te weinig balans in ons elftal. Ik heb respect voor Wilco Niemer. Ondanks zijn blessure weerde hij zich goed’.

MSC-trainer Peter Meindertsma was een gelukkig man. ‘Geweldig toch wat wij lieten zien. Een 4-0 in een derby, dat zie je maar zelden. En nu ook koploper, er ligt een nieuwe uitdaging’.

(bron: www.meppelercourant.nl)