Voor veel spelers en supporters is het toernooi zelfs het hoogtepunt van het seizoen. Het zorgt voor volle sporthallen en een ambiance die uniek is, want doorgaans gaan de meeste zaalvoetbaltoernooien voorbij zonder dat daar ook maar iemand opgewonden van raakt.

Bij ‘Protos’ is dat anders. De fans ervaren het toernooi als een soort Champions League in de zaal. Toeters, trommels, spandoeken: werkelijk alles wordt uit de kast gehaald om een bijzondere voetbalsfeer te creëren.

Carnaval

Ik heb het toernooi in het verleden weleens getypeerd als ‘het carnaval van het Noorden’. Dat was – ik geef het eerlijk toe – een tikkeltje cynisch bedoeld. De uitspattingen tijdens de finaledag en het overmatig alcoholgebruik onder de hoofdzakelijk jonge fans wierpen een schaduw over het evenement, maar gelukkig zijn er in de afgelopen jaren steeds minder excessen geweest. ‘Protos’ moet een feest voor iedereen zijn en dat wordt niet gecreëerd door voortdurend kwetsende spreekkoren aan te heffen.

Wie naar de erelijst kijkt, ziet vooral ploegen uit Hoogeveen, Coevorden, Hardenberg en Emmen als winnaar. FC Meppel doorbrak die reeks in het seizoen 2003-2004, terwijl afgelopen jaar WVV uit Winschoten eeuwige roem vergaarde.

Ontknoping

In de huidige editie, die komende zaterdag haar ontknoping beleeft in een ongetwijfeld afgeladen sporthal Angelslo, staat de Meppeler hoofdklasser MSC in de eindstrijd. Dat kan geen toeval zijn. Kwaliteit verloochent zich nooit, maar wat ook niet onbelangrijk is: in de selectie van de wit-zwarten zitten diverse spelers die groot geworden zijn met ‘Protos’. Dat zorgt toch voor een bijzonder gevoel.

Camiel Fidom (de interim-coach), Jos Fidom, Robert Schonewille en Alex Zomer groeiden op in Hollandscheveld, Justin Benjamins weet als oud-speler van SC Elim hoeveel impact het toernooi heeft en ook Carlos Lopes Macedo heeft als oud-speler van Zuidwolde van huis uit méér met ‘Protos’ dan de gemiddelde Meppeler. Veel MSC’ers gaan zaterdag ‘back to the roots’ en daarom moet niemand er raar van opkijken dat de cup met de grote oren dit jaar in de prijzenkast van MSC belandt.

Bezwete hoofden

Benieuwd overigens hoeveel supporters de club achterna reizen. Leeft ‘Protos’ ook onder de fans? Volle supportersbussen en lange rijen voor de ingang van de sporthal: het is onlosmakelijk met de finaledag verbonden. Opwinding en hoop vechten om voorrang. Bezwete hoofden, een euforisch gevoel na een gescoorde goal. MSC laat in ieder geval twee supportersbussen rijden en toch heb ik sterk het idee dat het in Meppel nog allemaal ontwikkeld moet worden.

Flip Vellinga,

Meppeler Courant