Een trieste dag in de MSC-geschiedenis vandaag. Precies 80 jaar geleden overleed op deze dag op 21-jarige leeftijd Levie Salomon Zaligman. Hij woonde in een statig herenhuis op het Noordeinde 7 (links naast Annerie Kremer Uitvaartzorg) en was één van de vele Joodse leden van MSC die de Tweede Wereldoorlog niet overleefde.
 
In 1942 werd Levie Salomon vanuit Meppel, via Linde en Westerbork in Schöppenitz gebracht. Daar, in het werkkamp voor Jonge dwangarbeiders dat vlakbij Auschwitz lag, stierf Levie Salomon Zaligman op 28 februari 1943. Bijzonder was het niet dat Zaligman kamp Schöppenitz niet overleefde. Slechts 5% van de mannen die daar te werk werd gesteld, kwam levend weer naar buiten.
 
In de Tweede Wereldoorlog moest MSC gedwongen door de Duitsers afscheid nemen van veel Joodse leden. Dat was meer dan wrang. Een jarenlange relatie werd namelijk plotseling ruw verbroken. De ledenlijsten van onze vereniging geven een duidelijk beeld van dit mensonwaardige besluit van de bezetter. Eind 1941 werd VO 199/1941 van kracht. Dat betekende dat Joden geen lid meer mochten zijn van verenigingen en ook MSC ging noodgedwongen over tot actie. In de ledenlijst 1941-1942 werden D. en E. van Gelder, M. de Leeuw, A. en L. Roos en L. Zaligman afgevoerd als lid, onder vermelding van steeds dezelfde aan duidelijkheid niets te wensen overlaten – de term: ‘J. Afgev.’. Het was wrang en niet alleen omdat de relatie tussen MSC en haar joodse leden voor eens en altijd werd beëindigd. Het was slechts het voorspel van wat hen enige maanden later zou overkomen; niet alleen afgevoerd als lid, maar afgevoerd uit Meppel!
 
Waren er veel joodse leden bij MSC? MSC had inderdaad een flink aantal joodse leden, maar er speelde ook een aantal bij concurrent Alcides; Maar de meesten waren toch lid van de Meppeler Sport Club. Ledenlijsten laten zien dat rond 1940 in ieder geval de volgende joden nog spelend lid van MSC waren: Leo en Hein Roos, Bennie Levie, Meijer Frank, Jacob Hartog Frank, Levie Zaligman, Ernst van Esso en Aron, David, Leo en Eli van Gelder. Waren zij zich bewust van het naderend einde, nadat de Duitsers Nederland hadden bezet?
 
De families Stern, Levie, Van Gelder, Frank en Roos waren moeilijk weg te denken uit het MSC van voor de oorlog; niet alleen leverde een aantal van hen nogal wat spelers, ook als sponsor stonden ze hun mannetje. Niet onlogisch: de meeste joden waren zakenmensen en MSC heeft door de jaren heen haar meeste leden juist uit dat zakenmilieu gerekruteerd.