Bron tekst: www.meppelercourant.nl / Flip Vellinga

Zul je net zien: is alles na een maandenlange voorbereiding in gereedheid gebracht, wordt er vorst voorspeld en liggen de velden op sportpark Ezinge ineens bedekt onder een sneeuwlaag. Het overkwam de initiatiefnemers van de voetbalschool van SC Heerenveen, die op vrijdag 10 maart van start zou gaan op de accommodatie van MSC in Meppel.

Niet getreurd, want een week later werd alsnog het startsein gegeven. „En het was direct geweldig”, zegt hoofd opleidingen Marco de Grip van MSC. „Ik kwam aanlopen en zag allemaal kinderen met blije koppies naar het veld rennen. Zó enthousiast, zó strak geregeld allemaal. Daar kan ik heel erg blij van worden. Dít is voetbal: leerzame oefeningen, goede trainers en ook ruimte om plezier te hebben met elkaar.”

Fanatieke jeugdvoetballers van 7 tot en met 14 jaar krijgen gedurende tien avonden extra trainingsmomenten aangeboden, náást hun trainingen en wedstrijden bij de eigen vereniging. Met het initiatief wil SC Heerenveen in de directe omgeving een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van individueel voetbaltalent en zo de instroom van jeugd uit de eigen regio vergroten.

De Grip is de afgelopen maanden, samen met de leden van de technische jeugdcommissie van de club, nauw betrokken geweest bij de voorbereidingen. Het initiatief is genomen door SC Heerenveen. De profclub heeft op dit moment al drie goed lopende voetbalscholen: in Joure, Bolsward en thuisbasis Heerenveen. Na gesprekken met Ronny Venema, de coördinator van de voetbalschool van SC Heerenveen, is Meppel nu aan dat rijtje toegevoegd.

Als een van de coördinatoren zal Venema het project in Meppel wekelijks begeleiden. Hij sprak afgelopen vrijdag voor aanvang van de training niet alleen de kinderen, maar ook de meegekomen ouders toe en maakte ze duidelijk wat de doelstelling is. Daarbij werd nog eens benadrukt dat de voetbalschool er is voor spelers die de intrinsieke motivatie hebben om een betere voetballer te worden. De Grip: „We gaan overduidelijk voor kwaliteit. Dat kon je terugzien op het veld. Iedereen was supergedreven.”

Volgeboekt

Sinds vorig jaar november hebben MSC en SC Heerenveen elkaar gevonden in een ‘Sportief Partnership’. De voetbalclub uit Meppel kan daardoor gebruikmaken van kennis en methoden die binnen de Friese proforganisatie zijn ontwikkeld. De nu gestarte voetbalschool is een rechtstreeks gevolg van de samenwerking. De Grip vertelt dat de belangstelling de stoutste verwachtingen heeft overtroffen: „Binnen twee weken waren we volgeboekt.”

Aan de eerste cyclus van de voetbalschool in Meppel wordt deelgenomen door vijftig kinderen. Zij zijn onder meer afkomstig uit Meppel, Wanneperveen, IJhorst, Koekange, Havelte en Hoogeveen. De trainers die meehelpen krijgen de oefenstof aangeboden in een app, waarbij wordt gewerkt volgens een door SC Heerenveen ontwikkelde VTON-methode. „We hebben allemaal vakmensen”, zegt De Grip, die onder meer Jeroen Kleene (oud-eerste-elftalspeler van Alcides en MSC) als een van de trainers heeft weten te strikken. „Hartstikke leuk om hem aan het werk te zien en geweldig hoe hij met de kinderen omgaat.” Na elke training wordt geëvalueerd en gekeken welke verbeterpunten er zijn. De Grip: „De trainers staan stuk voor stuk open voor verbeteringen, dat is mooi. Zo kunnen zij zichzelf ook weer verder ontwikkelen.”

 

Als hoofd opleidingen heeft hij op de eerste vrijdagavond staan genieten. „Ik ben ’s avonds met een heel goed gevoel naar huis gereden. Dit was precies wat we voor ogen hadden. Dit soort trainingen krijgen ze niet bij hun club. Dat hebben meerdere kinderen ook aangegeven. Er wordt gewerkt vanuit de visie van SC Heerenveen, de trainers zaten erbovenop. Het was echt super. Dit geeft veel vertrouwen voor de tweede cyclus in het najaar. Misschien kunnen we de groep dan wat groter maken, maar het moet wel behapbaar blijven. Alleen dán kun je de kwaliteit bewaken.”