Meppel – Titelkandidaat MSC maakt zijn status waar door VCG met 4-1 terug te wijzen. De 20-jarige Yves Spruijt is een opvallende naam bij de Meppelers. Terwijl Eliano Reijnders tegen AZ zijn minuten maakt in het shirt van PEC Zwolle, trapt Yves Spruijt namens MSC een balletje tegen VCG. De één in de eredivisie, de ander in de zaterdag vijfde klasse. Anderhalf jaar geleden staan ze nog samen op het veld, in de jeugd van de Zwolse profclub.
 
Spruijt valt uiteindelijk af bij PEC en keert vorig jaar zomer terug bij MSC. ,,Ik heb drie seizoenen in Zwolle gevoetbald, maar ben daar het plezier een beetje kwijtgeraakt. Ik zat in een keurslijf. Nu is het allemaal wat relaxter en speel ik met mijn vrienden. Ook al is het in de vijfde klasse.”Want dat niveau is dus momenteel het podium voor Spruijt, die als aanvallende middenvelder voor creatieve ingevingen moet zorgen. ,,Dat kwam er niet echt uit hè?”, verontschuldigt hij zich bijna als het duel met VCG ter sprake komt. ,,Wij gingen te veel mee in hun fysieke spel en dat is mij niet op het lijf geschreven.”
 
Desondanks maakt MSC zijn favorietenrol wel waar, in de eerste competitiewedstrijd na het afscheid van de zondagamateurs. Spits Björn Lefferts leeft zich uit met drie treffers. In de eerste helft schiet hij op aangeven van Max van Dijk raak. Na rust kopt hij de bal tegen de touwen, andermaal komt de assist van Van Dijk. Vervolgens profiteert Lefferts van een foutieve terugspeelbal van Justin Haveman. De 3-1 van Jan Benjamins (penalty) en de 4-1 van Soufiane El Kadouri vallen in de slotfase.
 
Linkspoot Spruijt speelt geen rol van betekenis en daar baalt hij van. ,,Wij willen kampioen worden, dat weet iedereen inmiddels wel. En dan wil ik natuurlijk belangrijk zijn met doelpunten en assists. Jammer dat dat tegen VCG niet is gelukt. Vervelend ook dat ik op de bon ben geslingerd. Daar had ik het duel niet op moeten zoeken. Zo’n gele kaart is onnodig.”
 
Liverpool
 
Er is dus ruimte voor verbetering voor de zelfkritische Spruijt, die nog altijd contact heeft met een aantal generatiegenoten uit zijn PEC-tijd. ,,We zitten met een paar jongens in een groepsapp en in februari ben ik nog naar Liverpool geweest, op bezoek bij Sepp van den Berg. Met hem heb ik ook gespeeld. We hebben onder meer de competitiewedstrijd tegen West Ham United bezocht. Dat was top.”
 
Zijn hoogtepunten in het shirt van PEC? Daar hoeft Spruijt niet al te lang over na te denken. ,,Met Onder 17 plaatsten we ons voor de kampioenspoule en werden we vijfde van Nederland. Tegen Ajax maakte ik zelfs een doelpunt. Dat seizoen kwam ik heel weinig in actie, dus dan is zo’n moment misschien nog specialer. Ik ben er in ieder geval trots op.” Rest de vraag of hij de droom om prof te worden, heeft laten varen. ,,Zeg nooit nooit. Maar als je in de vijfde klasse gaat spelen, dan moet je realistisch zijn. Ik heb deze keuze gemaakt en daar sta ik nog steeds achter. De lach is weer terug.”
 
Bron tekst: De Stentor/Martijn Visscher