Het was de finale om het Algeheel Amateurkampioenschap van Nederland. De 2e wedstrijd tegen de zaterdagkampioen Rijnsburgse Boys stond op het programma. De 1e wedstrijd was in Rijnsburg door WKE met 0-1 verloren.

Voor wie nooit bij WKE op bezoek is geweest was de gehele entourage al een grote belevenis. De naam van het veld alleen al is bijzonder: “Grote Geert”, de man met de pet, de grondlegger van WKE, een levende legende. Het  ministadion, volledig oranje, was in principe te klein voor dit soort evenementen. Minimaal 4000 toeschouwers moesten een plekkie zien te vinden. De WKE’ers hadden dit creatief opgelost door mbv pallets staantribunes op te bouwen. De geest van vrijwilligheid is ruimschoots aanwezig; WKE en voetbal is alles voor het kamp en haar bewoners. Geen klus te zwaar, nooit tijd te kort; als het moet wordt er 24 uur aaneen doorgeklust om eea voor elkaar te krijgen. Neem bijvoorbeeld de lichtmasten; binnen een week was alles gereed voordat een bekerwedstrijd tegen De Graafschap van start kon gaan.

Al wandelend richting de staantribune aan de overzijde kwam op deze gedenkwaardige zaterdag de geur van gebakken speklap je tegemoet. Je moest behoorlijk geen zin hebben in deze snack om zo’n lekkernij te kunnen weerstaan. Prachtig- “gebakken speklap met brood”- te koop rond een voetbalveld, wie verzint zoiets.

De wedstrijd dan. Eigenlijk leek het geen wedstrijd te worden. Tot aan -pak weg-de 80e minuut was Rijnsburgse Boys de betere ploeg en stond het tot dan toe op een comfortabele voorsprong van 0-2, totaalstand 0-3. Diverse toeschouwers begonnen de tribunes te verlaten. Ook de schare Meppelers liepen richting de uitgang , op weg naar een biertje in De Beurs. Het was gaan regenen en velen kozen nog even de overkapping bij de kantine alvorens de auto werd opgezocht.Niemand gaf nog een cent voor de ploeg uit Emmen.

Toen gebeurde er vreemde dingen. De Boys kwamen er totaal niet uit. De regen daalde in het voordeel van de WKE’ers nog harder naar beneden. De lange verdedigers Doldersum en Mooibroek van WKE namen voorin posities in.

Eerst was het spits Paul Weerman die in de 89e minuut een voorzet van Genissen binnenkopte. Twee minuten later scoorde Berrie Hoogeveen de 2-2. Dit was nog niet genoeg voor een verlenging doordat de ploeg uit met 0-1 verloren had. Maar Hooiveld zorgde voor het onmogelijke, hij scoorde binnen een minuut (93e minuut) nog de 3-2 en dwong zo een verlenging af.

Veel Meppelers en andere toeschouwers hebben een aantal doelpunten niet gezien maar kwamen toch weer terug naar de bron van het geluid van de hekseketel, om de ontknoping te volgen.

In de verlenging was het binnen een paar minuten Paul Weerman die WKE naar een 4-2 voorsprong bracht. De verdediging van Rijnsburgse Boys leek aan de grond genageld te staan. En zo leek Paul Weerman de Emmense ploeg naar de amateurtitel te schieten. Maar twee minuten voor het eindsignaal was het Danny de Vijver die uit het niets de 4-3 maakte en zo een penaltyserie afdwong.

In de penalty serie misten beide ploegen de eerste drie strafschoppen en scoorden Doek voor WKE en Leitoe voor de Rijnsburgers. Vervolgens scoorde Gennissen ook en lag de druk bij Rijnsburger Bouwma. De druk was blijkbaar te groot want Beukeveld pakte de bal goed en verzekerde de titel voor de Emmenaren.

Een ieder was verbijsterd, de Rijnsburgers bleven lang, heel lang rond het veld hangen om het onmogelijke te verwerken. Spelers en supporters huilden.

De WKE’ers dan? Die vierden feest , tot heel laat of vroeg in de zondagmorgen zoals men wilt….
Trainers en spelers van WKE waren zich bewust van een historisch feit; kampioen Hoofdklasse, Zondagkampioen en dan nu dit. De weg is lang en complex om een dergelijke status te bereiken. Waarschijnlijk maken we dit danook nooit meer mee.

De maandag daarop is de wedstrijd  “het openingsgesprek van de dag” tussen voetballiefhebbers binnen de diverse bedrijven in deze regio.
Velen die er niet bij waren geweest bleven die bewuste zaterdag daarvoor aan de radio gekluisterd om de waanzinnige ontknoping mee te maken.
Een aantal hebben het toegangskaartje nog bewaard. Waarom? Zomaar, als aandenken aan DE wedstrijd van het 3e millenium….

Onvergetelijk en alleszins de moeite waard nog eens terug te kijken naar deze voor WKE, Emmen en Drenthe memorabele dag.